Πάλι στο προσκήνιο τα σκουπίδια της Άνδρου

Επείγουσα ανάγκη να κλείσει η Σταυροπέδα ακόμα και πριν το καλοκαίρι

Τα είχατε ξεχάσει; Θεωρήσατε πως λύθηκε το πρόβλημα μιας και το άφησαν οι προηγούμενοι και το έπιασαν οι επόμενοι; ΧΑΣΑΤΕ. Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Και συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.

-           -  Ο λόγος;

Γιατί οι επόμενοι το έπιασαν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι και… το μελετούν!

-       - Τι μελετούν;

(α) Που θα πάνε; (β) Πως θα πάνε; (γ) Πότε θα πάνε;

Και στις τρεις ερωτήσεις δεν υπάρχουν απαντήσεις. Σε λίγες μέρες κλέινουμε 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής κι ο χρόνος για τα σκουπίδια μοιάζει να σταμάτησε. Ή, μάλλον σταμάτησε μιας και στην 1η Σεπτεμβρίου κοινοποιήθηκε στο νέο δήμαρχο τόσο το επείγον του πράγματος από την περιφέρεια όσο και δύο συμπληρωματικά ερωτήματα για να κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη της προηγούμενης διοίκησης για την περιοχή Πλούσκα. Μια μελέτη που θεωρείτο «ώριμη» για να προχωρήσει.

Η νέα δημοτική αρχή έφερε το θέμα στο ΔΣ στο τέλος Νοεμβρίου δίνοντας νέα παράταση (στον εαυτό της): «για να μελετηθούν και άλλες θέσεις και να καταθέσει ο μελετητής τις προτάσεις του σε ένα με ενάμιση μήνα».

Από τότε πέρασαν τρεις μήνες και δεν ακούσαμε τίποτα. Ή, μάλλον ακούσαμε πως πάρθηκε μια παράταση τον Δεκέμβρη για Μάρτιο από το ΣτΕ για την πολύπαθη Σταυροπέδα εν αναμονή χωροθέτησης και προστίμων. Μετά ανακοινώθηκαν κάποια πρόστιμα (38.000 ευρώ) στον Δήμο Άνδρου. Στη συνέχεια είχαμε φουρτούνα και δεν ήρθε ο μελετητής. Μετά μάθαμε πως λένε για μια άλλη περιοχή. Μας πήραν αρκετοί τηλέφωνο. Μετά μας ξαναπήραν άλλοι τηλέφωνο. Η σύσταση μας προς όλους: να περιμένουμε για να δούμε.

Είναι γεγονός πως κάτω από την φαινομενικά ήρεμη επιφάνεια το θέμα των σκουπιδιών δημιουργεί εντάσεις. Να σημειώσουμε πως κάποιες μέρες χάλασε ο δεματοποιητής και δεν μαζεύτηκαν τα σκουπίδια και η ανησυχία απλώθηκε στο νησί. Ακόμα κι εκείνος ο έρμος αντιδήμαρχος που ανεβάζει τόσες φωτογραφίες στο facebook (σε μια προσπάθεια αυτοπροβολής του για ότι κάνει καθημερινά) ξέχασε να ανεβάσει εκείνες τις μέρες.

-        Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το θέμα των σκουπιδιών δημιουργεί εντάσεις γιατί όλους απασχολεί το που θα πάνε και με ποια κριτήρια θα πάνε.

Όπως έλεγε κάτοικος της βόρειας Άνδρου:

 -  «Αν αλλάξει η θέση θα πρέπει π.χ. να αιτιολογηθεί επαρκώς και να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Ιδίως ο μελετητής που μετά από 3.5 χρόνια όπου μελέτησε και πρότεινε μια συγκεκριμένη θέση, τώρα που η θέση αυτή «ωρίμασε» (κυριολεκτικά στο παρά 5) την αλλάζει! Τι άλλαξε από αυτά που είχε μελετήσει επί τόσα χρόνια επί του εδάφους; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως δεν άλλαξε… το έδαφος!»

Συμφώνησα και συνέστησα να περιμένουμε. Έτσι κι αλλιώς θα γυρίσει ο δήμαρχος από Ιταλία και θα γίνει το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο όπου θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους.

Εμείς από την μεριά μας περιμένουμε. Να δούμε και την χωροθέτηση και τα επιχειρήματα. Και μετά θα κρίνουμε.

Κατά τα άλλα η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο θα έπρεπε να είχε γίνει… χτες! Και οι λόγοι είναι πολλοί και επιτακτικοί:

(α) Στις 18 Μαρτίου 2015 ο Δήμος Άνδρου πρέπει να παρουσιαστεί στο ΣτΕ με χωροθέτηση. Αλλιώς έχασε. Κι αν χάσει δεν θα ξέρει που να βάλει και τον δεματοποιητή. Οπότε υπάρχει περίπτωση ακόμα και να ξαναδούμε σκουπίδια στους δρόμους (αυτό δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε).

(β) Αν η χωροθέτηση είναι εκεί που είναι τώρα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μηνών ή ενός χρόνου για να έχουμε νέα ΧΥΤΥ. Αν αλλάξει θα χρειαστεί νέα ωρίμανση της μελέτης και θα χρειαστούν 2 με 2,5 χρόνια (έτσι μας είπαν οι ειδικοί που ρωτήσαμε). Και από εδώ και εμπρός οι παρατάσεις δεν θα είναι εύκολες. Και υπάρχουν και πρόστιμα που πληρώνουμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Έτσι κι αλλιώς ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΓΗΣΕΙ. Και ήδη ΞΑΝΑΡΓΗΣΑΜΕ. Συνεπώς χωροθέτηση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ με ταχεία προοπτική και σωστά κριτήρια. Για να μην ξαναζήσουμε τα αδιέξοδα άλλων καλοκαιριών.

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση σας. Από την μεριά μας παραθέσαμε τα στοιχεία. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Η επιλογή της θέσης ανήκει στον μελετητή και στον Δήμο Άνδρου. Κατανοώ πως ενόχλησαν τα χρονοδιαγράμματα. Αλλά αυτά είναι αντικειμενικά. Δεν τα θέτει το 'εν Άνδρω". Τα θέτει η χρόνια ολιγωρία των εκάστοτε δημοτικών αρχών συμπεριλαμβανομενης πλέον και της σημερινής αρχής που κι αυτή παίρνει παρατάσεις και τις επεκτείνει περισσότερο. Ειμαστε στο και 5.
Κατά τα άλλα με πήρε τηλέφωνο κι ένας ευγενικός κ Βλάμης από το Μπατσί να μου επισημάνει ότι κι εσείς. Του ζήτησα να γράψει την άποψη του σε κείμενο να την δημοσιεύσουμε να υπάρξει διάλογος πριν παρθεί μια απόφαση. Έστω ακαι τώρα στο και 5. Το απ΄δέχτηκε. Το έχω ζητήσει και από άλλους. Γράψτε μας κι εσείς τις ενστάσεις σας σε άρθρο.
Για το θέμα των άλλων θέσεων έχετε δίκιο. Κάποια θέση π.χ. δεν εξετάστηκε ποτέ. Γιατί άραγε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Με το άρθρο σας αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, κατευθύνεται προς εσφαλμένες επιλογές τους αρμοδίους και τους αναγνώστες σας, χωρίς να γνωρίζετε το νόμιμο ή μη,αλλά και πιθανόν την συγκεκριμένη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν έχετε εξετάσει ποτέ : α)την νομιμότητα απόρριψης των άλλων θέσεων ,β)την εγκυρότητα του μελετητή και της υποβληθείσας μελέτης και γ) την σκοπιμότητα των μέχρι σήμερα πράξεων-ενεργειών των μέχρι σήμερα Δημοτικών Αρχών.
Οι αποφάσεις τέτοιων θεμάτων δεν αφορούν το παρόν μόνον αλλά υποθηκεύουν το μέλλον του νησιού μας και των κατοίκων του.
Ευχαριστώ,
Ευαγγελία Πάνου