Xωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο: ντέρμπι χωρίς νικητές παρά μόνο ηττημένους

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Δεκάδες πολίτες από την Υδρούσα παρακολούθησαν και παρενέβησαν κόσμια στο τέλος θέτοντας ερωτήματα στον δήμαρχο

Από την αρχή πλέον οι μελέτες για την χωροθέτηση για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου!!! Όλη η μέχρι σήμερα προεργασία σε μελέτες, μετά από 2,5 ολόκληρα χρόνια, πήγε περίπατο μέσα σε σκηνές έντασης, έντονους διαξιφισμούς, προσωπικές ειρωνείες και επιθετικότητα. Για την ιστορία με οριακή πλειοψηφία 11 έναντι 10 ψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου για αλλαγή κριτηρίου στη νέα πλέον μελέτη χωροθέτησης που θα ξεκινήσει από την αρχή!

Την εισήγηση του δημάρχου καταψήφισε, σε ένα βαρύ και φορτισμένο κλίμα μετά τρεις ώρες έντονων διαξιφισμών, όλη η αντιπολίτευση και δύο σύμβουλοι της συμπολίτευσης! Ήταν ένα σημαντικό ρήγμα για την σημερινή διοίκηση που πλέον με μια οριακή πλειοψηφία έστρεψε το σκάφος της Άνδρου σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά.

Υπάρχουν μόνο 10 μήνες για να συντάξει από την αρχή ο Δήμος μια έγκυρη και ολοκληρωμένη μελέτη, να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, να ξεφύγει από ενστάσεις, αλλά και τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (που η προηγούμενη χωροθέτηση δεν χρειαζόταν), ώστε να πάρει την δεσμευμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΕΣΠΑ από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ της Άνδρου λήγει στο τέλος του 2015. Μετά η νέα χωροθέτηση θα βρεθεί χρηματοδοτικά στον αέρα αν δεν έχει ξεκινήσει. Όπως στον αέρα αναμένεται πλέον να βρεθεί καποια στιγμή και η θέση του δεματοποιητή με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι σκουπίδια στους δρόμους!!! Κάτι που είπε ανοικτά στην δευτερολογία του και ο ίδιος ο δήμαρχος. 

Τεράστιο το χάσμα των δύο πλευρών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν γεφυρωθεί η Άνδρος θα δει δύσκολες μέρες.

Ατυχώς ο δήμαρχος, σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση για το παρόν και το μέλλος την Άνδρου, έκανε κακή εμφάνιση. Με πρόδηλη αμηχανία κατέφυγε σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους αμυνόμενος εξ αρχής. Επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως η αντιπολίτευση ως διοίκηση απέτυχε για πολλά χρόνια συνόψισε πως «μεθόδευσε το 2012 ένα υποκριτήριο της μελέτης». Το οποίο ανακάλυψε μόλις προχτές ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου κ. Γκλάρας!!!

Υπήρξαν πολλά ερωτήματα πως το βρήκε ο κ. Γκλάρας 7 μήνες αφότου ενέκρινε την μελέτη χωροθέτησης! Αλήθεια αυτό το λάθος κριτήριο που βρέθηκε προχτές πως και δεν είχαν δει ποτέ επί 2,5 έτη οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου που εξέταζαν και ενέκριναν την μελέτη;

Το χειρότερο όμως ήταν η απουσία (από ένα τόσο κρίσιμο συμβούλιο) του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας κ. Γκλάρα! Όπως είπε εμφανώς αμήχανος ο δήμαρχος "ο προϊστάμενος είχε ειδοποιηθεί να παραβρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο" αλλά «δεν ξέρω γιατί δεν ήλθε»!

Εκτός όμως από την απουσία του υπόλογου κ Γκλάρα απών ήταν και ο υπόλογος μελετητής! Αντιθέτως εμφατικά παρών για μια φορά ο κ. Χ. Βουραζέρης άλλοτε κραυγάζοντας προσωπικούς χαρακτηρισμούς και άλλοτε διακόπτοντας ή ειρωνευόμενος όλους (μα όλους) τους πολιτικούς αντιπάλους του! Δυστυχώς ο εμφανώς αποσυντονισμένος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Θωμάς δεν κατάφερε για μια ακόμα φορά να κρατήσει την τάξη. Και το χειρότερο ειναι πως έχασε και ο ίδιος πλήρως τον έλεγχο του εαυτού του κοντραριζόμενος με τον πάντα σε υψηλούς τόνους κ. Ν. Θεολόγου φωναζοντας μέχρι να βραχνιάσει και χρησιμοποιώντας κι αυτός για πρώτη φορά προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ήταν εμφανής η δύσκολη θέση της διοίκησης.

Τους προαναφερθέντες ακολούθησε με υψηλούς τόνους και ο εξίσου επιθετικός κ. Ν. Θεολόγου. Ήταν δε τέτοια η προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των τριών της διοίκησης και του κ. Θεολόγου ώστε κάποια στιγμή κάτοικος που παρακολουθούσε σηκώθηκε αγανακτισμένος φωνάζοντας «σταματήστε επιτέλους τα προσωπικά σας»! Αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία! Τόσο πολύ απασχολημένοι στις αντεγκλήσεις τους ήταν. Ευτυχώς ο κόσμος της Άνδρου που παρακολούθησε το συμβούλιο δεν ακολούθησε τους ταγούς της Άνδρου που είχαν χάσει πλήρως την ψυχραιμία τους. 

 Η διοίκηση ας κατανοήσει το σημερινό αδιέξοδο, για το οποίο έχει πλέον και αυτή το μερίδιο της 

Μέσα σε προσωπικές διενέξεις για τις οποίες κανείς νηφάλιος και νουνεχής Ανδριώτης δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχής ολοκληρώθηκε ένα απίστευτης έντασης δημοτικό συμβούλιο μιας «νέας εποχής» που μας γύρισε πίσω στην «παλαιά εποχή». Η οποία είναι ακόμα εδώ τόσο στις συμπεριφορές όσο και στις μεθοδεύσεις. Δεν ξέρουμε πόσο ευτυχείς ένοιωσαν οι πρωταγωνιστές του δράματος. Αν κρίνουμε όμως από το γεγονός πως κάποιοι εξ αυτών γελούσαν ειρωνικά στο τέλος τότε μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα από το επερχόμενο δράμα της Άνδρου. Αντιθέτως ήρθαν κι έδωσαν μια μάχη από τα παλιά παίρνοντας κατά την γνώμη τους μια ρεβάνς που με ποδοσφαιρική αγωνία χρόνια περίμεναν. Κρίμα!

Ή, όπως μου έγραψε σε sms ένας από αυτούς που κράτησαν την ψυχραιμία τους σε αυτό το απερίγραπτο ΔΣ: «Σήμερα ψηφίσαμε αν θα χάσουμε τις επερχόμενες προσφυγές με λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες»!

Συμπέρασμα

Δεν έχει πλέον σημασία τι έγινε ή τι δεν έγινε μέχρι σήμερα για το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Σημασία εδώ που είμαστε με ευθύνη ΟΛΩΝ πια πως έχουμε φτάσει στο παρά 5΄. Χτες δυστυχώς έσπασε μια σύγκλιση που είχε διαφανεί μέχρι τώρα στο θέμα των σκουπιδιών. Η αναγκαία ενότητα διερράγη. Δεν ξέρουμε ποιοι νομίζουν πως κέρδισαν χτες. Εμείς είδαμε ποιος έχασε: η Άνδρος. Ελπίζουμε κάποιοι να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους: έστω και την 25η ώρα. Και να καταλάβουν πως χωρίς ενότητα και συνεννόηση δεν λύνεται αυτό το θέμα. Ας απομονωθούν έστω και τώρα οι όποιοι ακραίοι. Ο δήμαρχος ως θεσμικός εκφραστής της ενότητας του νησιού ας πάρει πρωτοβουλία να ενώσει το νησί. Ας ξεκινήσει αμέσως διάλογο με τους νουνεχείς και τους νηφάλιους από όλες τις παρατάξεις. Ας υπερβούν ΟΛΟΙ εδώ και τώρα τα προσωπικά και τους τοπικισμούς. Η Άνδρος δεν έχει άλλα περιθώρια για προσωπικά παιχνίδια, παραταξιακές μεθοδεύσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις στο θέμα των σκουπιδιών.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καταπληκτικο το κειμενο του κ.Γρηγοριαδη!! Μπραβο σας!! Επισης ζητω συγνωμη απο τον κ.Καλλιβρουση αν τον προσβαλα και τον παρακαλω να βρει τροπο να δημοσιευσει στο ιντερνετ και να αποστειλει στο Δημο τις τεχνικες προμελετες που εχει κανει καθως δεν τις γνωριζουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

κυριε ΝΙΚΟ- ανωνυμε, εγω προσωπικά θέλοντας πραγματικά και θετικά να συμβάλλω κάθησα και ξόδεψα χρόνο πολύ και επιστημονική προσέγγιση ενος προβλήματος που γνωρίζω και παρακολουθώ σαν Μηχανικός και Ανδριώτης εδω και 15 χρόνια !!! Εσεις τις Τεχνικές Προτάσεις - Προμελέτες μου τις εχετε δεί και τις χαρακτηρίζετε τοσο απαξιωτικά ; Αλλιώς είστε και εσείς ενας απο την μάζα των "μηδενιστών" - "δηθεν πολιτών" που έχουν καταφέρει τοσα χρόνια η Ανδρος να χάνει τα κονδύλια της Ε.Ε. και ταυτοχρονα να μην αποκτά Σύγχρονες και Αναγκαίες Υποδομές.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακολουθώ αρκετά χρόνια τώρα μία συζήτηση για το θρυλούμενο ΧΥΤΥ που εκτός από ατέρμονη είναι πλέον και άγονη. Ενώ τα επιχειρήματα περισσεύουν –τα περισσότερα βασισμένα σε εικασίες- φαίνεται να απουσιάζει η κοινή λογική και η αποδοχή κανόνων συμβίωσης και εναρμόνισης με το σήμερα.

Γιατί όταν συζητάμε για ΧΥΤΥ το πρωτεύον δεν είναι η χωροθέτηση αλλά η διαχείριση των απορριμμάτων. Και η διαχείριση ξεκινάει από τη πρωτογενή μονάδα παραγωγής τους δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και αυτό που προσλαμβάνεται σήμερα ως γενική αντίληψη είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη οικολογικής και σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικής συνείδησης.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω τις κατά τόπους χωματερές με διάφορα απορρίμματα ακόμη και τοξικά στις οποίες βόσκουν αιγοπρόβατα και ο παππούς δίνει περήφανος το κρέας στα εγγόνια του λέγοντας ότι είναι μεγαλωμένο στη φύση!!! Δεν μπορώ να ξεχάσω την απαγωγή βοθρολυμάτων το βράδυ στη παραλία που την επόμενη ημέρα ο ίδιος παππούς που τα "άδειασε" πήγαινε το εγγόνι του για μπάνιο!!!

Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα εμποδίζει τη δημιουργία ΧΥΤΥ και όχι η εγγύτητα του χώρου. Η κρατούσα λογική ότι "δεν με νοιάζει που θα είναι τα σκουπίδια, αρκεί να είναι έξω από το σπίτι μου" ξεχνά ότι σπίτι μας είναι το οικοσύστημα και όχι ένα κτίσμα. Γιατί ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στη πηγή, η ανακύκλωση και η περιβαλλοντολογική συνείδηση μπορούν να εγγυηθούν ότι ο ΧΥΤΥ δεν θα επιβαρύνει κανέναν όπου και αν κατασκευαστεί.

Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ αποτελεί σίγουρα πρόκληση. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων και συμπεριφορών. Ο Δήμος και οι φορείς μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά με τη συνεχή παρακίνηση, ενημέρωση και επιμόρφωση των πολιτών αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει αν πρώτα δεν αλλάξει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδω εχουμε να λυσουμε σοβαρα θεματα, εχουμε και τις γραφικοτητες του κ. Καλλιβρουση!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Θλιβομαι ιδιαιτερα για οσα παραπανω εξελιχθηκαν σε μια επαναλαμβανομενη Αστοχια και Αποτυχια του κοινα ευκταιου Σκοπου, της ομοφωνης δηλαδη κατα το δυνατον μεγιστο Αποδεκτης Χωροθετησης του Νεου ΧΥΤΥ Ανδρου. Πολυ περισσοτερο απογοητευομαι και προσωπικα προσβαλομαι για την Απαξιωση και Αδιαφορια που μου εχουν επιφυλαξει νεοι ανθρωποι που πιστεψα και στηριξα ιδεολογικα και πρακτικα ως πλεον αξιους να αναλαβουν και να δωσουν Λυσεις σε καιρια και χρονικα επειγοντα Δημοτικα ζητηματα. Εξηγουμαι λοιπον και αποκαλυπτω οτι ενω με SMS-μηνυμα μου στα κινητα των μελων του Δ.Σ. Ανδρου κα Λενα Πολιτου και Δ. Λασκαρη το μεσημερι της ιδιας ημερας (26/2) αν μπορω να συμμετεχω και να κανω βαρυσημαντη Παφεμβαση - Τεχνικη Προταση Χωροθετησης του ΧΥΤΥ - που απο το 2011 εχω προσωλικα εκπονησει και εχω σχετικα ΠΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ. τον ιδιο τον Δημαρχο ως υποψηφιο ακομη (απο τον Ιουλιο του 2011) μαζι με ιδιαιτερα σημαντικη ειδικοτερη Μελετη Προτυπης Ολοκληρωμενης Διαχειρισης Απορριμματων που επισης το ιδιο χρονικο διαστημα ετοιμασαν απο κοινου ο φιλος και τοτε Εκουρωβουλεητης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ και ο κος Φ. ΚΥΡΚΙΤΣΟΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Η δεν δικη μου εμπειρια ως Ανδριωτη Μηχανικου μετραει μαλλον πιο Πολλα χρονια αποε τον συναδελφο κοντα ΓΛΑΡΑεχοντας θητευσει ως Μηχανικος ΤΥΔΚ του Επαρχειου Ανδρου το 1991-1992 και στην συνεχεια ως ιδιωτευων Μηχανικος με σαφη δεσμευση στις Περιβαλλοντικοφιλικες Τεχνολογιες εχω παρακολουθησει ανω των 80 Συνεδριων και Εκθεσεων σχετικα με την Διαχειριση Αστικων Απορριμματων με Συγχρονες Τεχνικες μεσα στα τελευταια 15 χρονια ενω ειμαι και μελος του σχετικλυ φορεα Ε.Ε.Δ.Σ.Α. και της Θεματ. Ομαδας Περιβαλλοντος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ . Ζητησα λοιπον την Δωρεαν-χωρις υποχρεωση παρουσιαση των 3 Εναλλακτικων Θεσεων για τον ΧΥΤΥ Ανδρου, σχεδιασμενων με τα πλεον συγχρονα επιστημονικα αναγνωρισιμα Κριτηρια και το αποτελεσμα ειναι οτι ακομη ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΟΥ! !

This comment was minimized by the moderator on the site

Το άρθρο σας περιγράφει ακριβώς το τι επικράτησε χθες το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Τελικά νίκησαν οι ειρωνείες και πότε δεν δόθηκε βήμα στους πολίτες για να εκφράσουν την γνώμη τους, ίσως γιατί αυτό θα αποσυντόνιζε εντελώς τους άρχοντες του νησιού που είχαν έρθει στο συμβούλιο με προαποφασισμένες επιλογές. Σαν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μακροταντάλου εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον κύριο Βόσσο Ανδρέα και στην κυρία Μαρία Μαμάη για την καταψήφηση της πρότασης του δημάρχου προτείνοντας μια καλύτερη λύση για το νησί. Εύχομαι όταν έρθει η ώρα της τελικής επιλογής τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να τηρήσουν τις χθεσινές δεσμεύσεις τους όπως αυτές καταγράφηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για το καλό του τόπου μας ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής για το καλό που θα τους βρει όταν έρθουν τα σκουπίδια στην περιοχή μας.
Με τιμή
Δαφνιωτίδης Δ. Αθανάσιος
Ειδικευόμενος Νευροχειρουργός
Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Μακροταντάλου