Τίποτα το σπουδαίο…

Του Διαμαντή Μπασαντή

  ---Τι έγινε στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου της 26ης Φεβρουαρίου 2015;

Τίποτα το σπουδαίο! Πέρα από το κακό κλίμα, τους  προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τις ειρωνείες και τα χαιρέκακα γελάκια εκατέρωθεν του τραπεζιού. Α! Ναι, και κάποιες εμφανείς μεθοδεύσεις αλλαγής κριτηρίων χωροθέτησης. Κάτι πολύ συνηθισμένο εδώ και πολλά χρόνια και από αρκετές διαφορετικές δημοτικές αρχές. Άρα τίποτα το σπουδαίο…

(Πόσοι ήρθαν και πέρασαν πάντα με την ίδια έπαρση και αλαζονεία θαρρώντας πως ο χρόνος θα έμενε ακίνητος και αυτοί θα ήταν πάντα εκεί  αυτοσχεδιάζοντας με τα σκουπίδια της Άνδρου;)

Του ΔΣ είχε προηγηθεί μια «μυστική σύσκεψη» παρουσία 13 συμβούλων (!!!) της πλειοψηφίας στο δημοτικό κατάστημα Μπατσίου με τον μελετητή. Εκεί άλλαξε ο προγενέστερος προσανατολισμός. Πλούσκα τέλος! Πάμε για Καμπανό! Κανένα πρόβλημα. Πάμε όπου μας πάτε εδώ και πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα κατά καιρούς τα σκουπίδια να είναι στην θάλασσα ή στους δρόμους.

 --Τι θα γίνει τώρα;

Τίποτα το σπουδαίο! Απλώς όλα ξεκινούν από την αρχή πάλι! Θα χωροθετηθεί ΧΥΤΥ στον Καμπανό! Θα πάει προς έγκριση. Ο δήμαρχος δηλώνει βέβαιος πως «σε δύο-τρεις μήνες» θα έχει προχωρήσει η μελέτη. Του το ευχόμαστε ολόψυχα. Μπορεί να μην μας αρέσουν οι συνεχείς αλλαγές πλεύσεων που κάθε άρχοντας επιβάλει αυτοσχεδιάζοντας. Αλλά ας βρεθεί επιτέλους μια θέση για τα περιφερόμενα εδώ και πολλά χρόνια σκουπίδια της Άνδρου.

Το πρόβλημα είναι όλα αυτά να γίνουν μέσα στο 2015. Γιατί και πρόστιμα τρέχουν και χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί κινδυνεύει να χαθεί στο τέλος του έτους. Διαφορετικά είναι σίγουρο πως θα ξαναδούμε τα σκουπίδια στους δρόμους.

Τον δήμαρχο στηρίζουν (σε αυτή την πολιτική πιρουέτα) και 11 δημοτικοί σύμβουλοι πεπεισμένοι (αλλά και πιεσμένοι, αν πρόσεξα καλά από τα σκυφτά κεφάλια ορισμένων κατά την ψηφοφορία) πως «όλα θα πάνε καλά». Τους εύχομαι ολόψυχα ο Καμπανός να είναι μια σωστή και μόνιμη λύση.

Ωστόσο με εντυπωσιάζει η βεβαιότητα (για τους προβλεπόμενους χρόνους) τόσο του δημάρχου όσο και των 11 συμβούλων, που όλοι μαζί πήραν το μεγάλο πολιτικό,  κοινωνικό και οικονομικό ρίσκο. Αλλά που ξέρεις, λέω, για να το λέει με τόση βεβαιότητα ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κάτι θα ξέρουν! Κάτι που ίσως δεν ξέρω εγώ ο οποίος ανησυχώ μην δω πάλι τα σκουπίδια στους δρόμους κάποια στιγμή.

 --Γιατί τα σκουπίδια στους δρόμους;

Αν τυχόν δεν πάρουμε παράταση στο ΣτΕ για παραμονή του δεματοποιητή κάποιους μήνες ή χρόνια στην Σταυροπέδα! Ή, αν δεν προχωρήσει γρήγορα στην β’ φάση ο Καμπανός! Ή, αν επιστραφεί η μελέτη πίσω και όλα πάνε ξανά από την αρχή λόγω αλλαγής κριτηρίων χωροθέτησης! Ή, για κάποιον άλλο λόγο (π.χ. μπλέξιμο με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, κόστος απαλλοτριώσεων, αδειοδοτήσεις λόγω γειτνίασης με ανεμογεννήτριες ή με τον αρχαιολογικό χώρο στο Μικρογιάλι, διανοίξεις δρόμων μέσα από αναδασωτέα, λόγω ενστάσεων κλπ). Ιδίως αν σκεφτώ πως η θέση Πλούσκα για να φτάσει στο τέλος της β΄ φάσης έκανε δύο χρόνια!!!

Βεβαίως πιθανόν ο δήμαρχος να τα καταφέρει. Του το εύχομαι για το καλό της Άνδρου. Και περιμένω με χαρά την μέρα που θα μου πει: φίλε μου να που εγώ είχα δίκιο. Εκείνη την ωραία ημέρα θα χαρώ πάρα πολύ. Γιατί το δικό μου άδικο θα είναι δικαίωση της Άνδρου. Κι εγώ ήμουν και είμαι με την Άνδρο.

Για το καλό της Άνδρου στήριξα και ψήφισα τον δήμαρχο. Και για τον ίδιο λόγο ανταποκρίθηκα αφιλοκερδώς και ειλικρινώς (όταν μου το ζήτησαν) προεκλογικά και πρόβαλα στο «εν Άνδρω» και τους δημοτικούς συμβούλους Δ. Λάσκαρη, Λ. Πολίτου, Α. Τσατσομοίρου, Χ. Βουραζέρη, Κ. Θωμά. Τους γράφω ονομαστικά για να τους θυμηθώ. Γιατί από αυτούς αμφιβάλω αν κάποιοι το θυμούνται τώρα πια. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να δικαιώσουν με τις συμπεριφορές τους και τις επιλογές τους την Άνδρο. Αυτό εμένα μου αρκεί. Γιατί εγώ ήμουν και είμαι με την Άνδρο.

Βέβαια ίσως υπάρξει μέγα πρόβλημα για την Άνδρο αν γίνει το αντίθετο:

-        Τι θα συμβεί π.χ. αν αποτύχει ο δήμαρχος και οι 11 σύμβουλοι του με το ρίσκο που ανέλαβαν επαναχωροθέτώντας από την αρχή; Μάλλον θα στείλουν τα σκουπίδια στο πουθενά. Ή, όπως σχολίασε νέος πολιτεύομενος (στο ερώτημα «που τελικά χωροθέτησαν»): Χωροθέτησαν κατά κάδο!!!

 (Για τους κυνικούς ξέρω τι πουν. Το είδα γραμμένο προχτές όταν καταστράφηκε η παραλία στο Μπατσί από «έργο» κάποιου προηγούμενου άρχοντα ο οποίος απλά έγραψε: «εγώ δεν  είπα πως δεν κάνω λάθη»!)

Συμπέρασμα: Κατά τα άλλα τίποτα σημαντικό δεν έγινε στο ΔΣ της Άνδρου την 26η Φεβρουαρίου. Όπως δεν είχε γίνει και τίποτα σημαντικό σε εκείνο το επεισοδιακό ΔΣ, τέλος Νοεμβρίου 2014, που παρ’ ολίγον να πέσει ξύλο! Όπως δεν έγινε τίποτα σημαντικό εκείνο το καλοκαίρι του 2012 όταν τα σκουπίδια σάπιζαν στους δρόμους με θερμοκρασία 38 βαθμών και έστηνε σκηνικό μάχης για τα σκουπίδια στο ΔΣ ο διαπαραταξιακός νομάς Λ. Μπάλλας... 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με χαρά βλέπω τον διάλογο για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Με ενδιαφέρον βλέπω τους αναγνώστες στο f/b και στο site είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν να συμμετέχουν με επιχειρήματα για τις δύο υπάρχουσες προτάσεις.
Το αστείο είναι πως στο ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου σχεδόν κανείς από τους συμμετέχοντες συμβούλους δεν πρόφερε ποτέ τις δύο τοποθεσίες. Μάλιστα ο πρέοδρος του ΔΣ (που ποτέ ο ίδιος δεν πρόφερε την "κακιά" λέξη για να μην χρεωθεί κάποιο κόστος) κάνοντας κατάχρηση θέσεως ειρωνευόταν τους αντιπάλους του λέγοντας: "έλα πες τη θέση, πες την...".
Είναι προαφνές πως ο κόσμος της Άνδρου έχει ξεπεράσει προ πολλού ορισμένους από τους παρωχημένους παλαιοπολιτικούς ταγούς του νησιού. Δυστυχώς κάποιοι στην Άνδρο γέρασαν από τα σαράντα τους. Ή, όπως θα έλεγε ένας φιλαράκος κάποτε: Δεν είναι τα χρόνια φίλε μου είναι τα χιόνια που έχεις στην καρδιά...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κ. Μπασαντή, τείνω δυστυχώς να συμφωνήσω με τα γραπτά σας και κυρίως με τους φόβους σας, γιατί νομίζω οτι θα βγουν αληθινοί. Για τέσσερεις λόγους:
1. Ολοι μιλούν για τον Καμπανό, παραβλέποντας οτι η μελέτη για την επιλογή του δεν έχει γίνει ακόμα. Δηλαδή η μελέτη έχει ήδη απαξιωθεί πριν ακόμα γίνει και πολύ εύκολα θα καταπέσει σε κάποιο δικαστήριο κατόπιν κάποιας ένστασης (που φυσικά θα γίνουν).
2. Τα περίφημα νερά της Πλούσκας που θα καταστρέφονταν από ένα χυτυ εκεί, είναι ένας καλλιεργημένος αστήρικτος μύθος. Ολοι εμείς οι Μπατσιώτες γνωρίζουμε πολύ καλά οτι πρόκειται για άθλιας ποιότητας νερά, που κι αν ακόμα κάποιοι τα θέλουν, δεν κινδυνεύουν καθόλου από μια χωροθέτηση χυτυ (ας πάει κάποιος να δει που είναι η θέση χυτυ στην Πλούσκα και που είναι τα περίφημα νερά και θα καταλάβει..). Ας μην γελιόμαστε: η περιοχή Πλούσκας είναι ίσως η καλύτερη θέση για χυτυ και οποιαδήποτε απομάκρυνση αδυνατιζει την επίλυση του προβλήματος.
3. Αν ρωτήσουμε τους ειδικούς, θα μας πουν οτι Καμπανός σημαίνει υποχρεωτικό σταθμό μεταφόρτωσης κάπου κεντρικά (βλ. Σταυροπέδα), γιατί κανείς δεν θα επιτρέψει παράλογα ημερήσια ταξίδια-εκδρομές των αποριματοφόρων από και προς Καμπανό. Ομως, σταθμός σημαίνει μιά ακόμα δύσκολη χωροθέτηση (ίσως δυσμενέστερη από ένα χυτυ, γιατί εδώ θα έχουμε "ζωντανά" σκουπίδια). Δηλαδή, δυσκολευόμαστε να βρούμε μία θέση και τώρα θα βρούμε εύκολα δύο;
4. Τέλος, όχι όμως σε σημασία, θέλουμε να αναπτύξουμε τον περιβαλλοντικό τουρισμό και θα φυτέψουμε χυτυ δίπλα στη μία από τις δύο φωλιές του σπανιότερου πουλιού στην Ανδρο και στην Ελλάδα; Και καλά εμείς θέλουμε, θα μας αφήσουν;

Ισως κ. Μπασαντή μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε να συζητάμε για λύσεις χυτυ εκτός νησιού..

This comment was minimized by the moderator on the site

;

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Νίκο καλό είναι να Κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία

This comment was minimized by the moderator on the site

Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ είναι αποτέλεσμα υποκειμενικών προτάσεων ή αποτέλεσμα αντικειμενικών,επιστημονικών μελετών και κριτηρίων (οικονοιμικών, χωροταξικών, περιβαλλοντικών, εδαφολογικών, υδρογεωλογικών κλπ);

This comment was minimized by the moderator on the site

H Πλούσκα δεν έχει πάρει έως σήμερα έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο φάκελλος είναι κολλημένος στα συρτάρια τους, καθόσον δεν κρίνεται ως η καλύτερη δυνατή θέση. Η νέα Δημοτική αρχή άνοιξε τη χωροθέτηση και προσκάλεσε με την απόφαση του Νοεμβρίου όλους τους Ανδριώτες να δηλώσουν νέες θέσεις - επιπλέον των παλαιών - για κατασκευή ΧΥΤΥ. Δυστυχώς κανείς από όσους "κατ' επάγγελμα" γκρινιάζουν, μηδενός εξαιρουμένου, δεν πρότεινε καμία θέση, προφανώς διότι μόνο για το καλό της Άνδρου δεν ενδιαφέρονται, αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι οι μικροπολιτικές τοπικίστικες σκοπιμότητες ή η δημοσιότητα δια της γκρίνιας τους για κάποιους άλλους, έστω και αρνητικά. Δυστυχώς προτάθηκαν μόνο τρεις θέσεις, οι δύο από τις οποίες είναι στα άκρα του νησιού. Η νέα Δημοτική Αρχή δεν άλλαξε κανένα από τα κριτήρια που είχαν ψηφιστεί από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως είχε δικαίωμα να κάνει, τα δέχθηκε όλα, και αυτό δείχνει τεράστια γενναιότητα. Όσα επί του αντιθέτου αναφέρονται στο άρθρο είναι παντελώς ψέματα. Άλλαξε μόνο ένα υποκριτήριο από τα εξήντα που υπάρχουν, προκειμένου να μην αποκλείσει εξ αρχής τις νέες αυτές θέσεις!!! Είναι προφανές ότι όσοι διαφώνησαν και διαφωνούν με τα ανωτέρω μόνο το καλό της Άνδρου δε σκέπτονται και ας λένε υποκριτικά και ψεύτικα το αντίθετο!!!