Το μέλλον είναι αλλού

Του Διαμαντή Μπασαντή

Η διοίκηση του Δήμου  Άνδρου καλείται να ξεφύγει από την διαχείριση του παρελθόντος και να στραφεί προς το μέλλον

Η τεχνική άποψη που δημοσιεύεται στο «εν Άνδρω» αποκάλυψε την σαθρή επιχειρηματολογία των κριτηρίων πάνω στην οποία 11 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν στο απίστευτο ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου. Η διοίκηση του Δήμου Άνδρου τίθεται πλέον μπροστά στις ευθύνες της. Όσο κι αν δεν θέλουν κάποιοι να καταλάβουν τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γι' αυτό πρέπει οι διοικούντες να ξεκολλήσουν από την "διαχείριση του παρελθόντος" και να δουν προς το μέλλον.

 Για να γίνω κατανοητός θα ξεκινήσω με μια ιστορία από το κακό παρελθόν στο οποίο δυστυχώς είμαστε ακόμα κολλημένοι. Την άνοιξη του 2009 στον Δήμο Υδρούσας πήραν ομόφωνη απόφαση με εισηγητή τον τότε δήμαρχο Κυριάκο Θωμά για χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Προφήτη Ηλία της Μελίδας! Τότε ο σημερινός δήμαρχος μαζί με τον σημερινό εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Α. Λάβδα ηγήθηκαν μιας σοβαρής προσπάθειας δείχνοντας πόσο λάθος ήταν μια χωροθέτηση πάνω στα επιφανειακά (!!!) νερά του Πιτροφού! Και με κάλεσαν να δω το μέρος και να πω μια γνώμη.

Τρεις μας ανεβήκαμε και είδαμε το μέρος. Μετά εξετάσαμε (με την βοήθεια του πάντοτε προσεκτικού Αντώνη Λάβδα) τα κριτήρια της μελέτης. Ήταν προφανές πως είχαν "πειραχτεί" για να γίνει εκεί η χωροθέτηση. Τα πήρα και τα έδειξα στην διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Με διαβεβαίωσαν πως ήταν "πειραγμένα". Τότε άρχισα μια σειρά δημοσιευμάτων σε εφημερίδες θέτοντας πολιτικά ερωτήματα για τις προθέσεις των κ. Γλυνού, Θεολόγου και Κυριάκου Θωμα.

Οι κ. Γλυνός και Θεολόγου δεν απάντησαν ποτέ. Ο τότε δήμαρχος Υδρούσας Κυριάκος Θωμάς, αιφνιδιασμένος από την δημοσιότητα πήγε …μια πρωινή βόλτα: «να δει που χωροθέτησε»!!! Το είδε και είπε: «κατάλαβα το λάθος μου, δεν ήξερα το μέρος»!!! Μετά άνετος έκανε μια ωραία κολοτούμπα και εισηγήθηκε …το ακριβώς αντίθετα στο ΔΣ της Υδρούσας!!! Που κι αυτό κάνοντας μια ακόμα ωραιότερη κολοτούμπα πήρε πάλι μια «ομόφωνη απόφαση» αντίθετη από αυτήν που είχε πάρει πριν λίγες μέρες!!!

Αυτή ήταν η παλιά εποχή. Τότε που στήνονταν απροκάλυπτα κριτήρια και υποκριτήρια για να χωροθετήσουμε ο ένας στην αυλή του άλλου με ομόφωνες αποφάσεις!!! Ήταν μια εποχή που όλα γίνονταν στο σκοτεινό παρασκήνιο και μόλις έβγαιναν στο φως της μέρας καίγονταν.

Δεν θέλω να αναλύσω τις συνέπειες αυτής της παλιάς πρακτικής. Απλώς θυμίζω στους δύο φίλους (που μαζί πήγαμε τότε στην Μελίδα) πως αυτό το θλιβερό παρασκήνιο ήταν που οδήγησε το 2006 να βρεθούν κατακαλόκαιρο τα σκουπίδια της Άνδρου στους δρόμους, αλλά και στην πολιτική κρίση από την λάθος χωροθέτηση την άνοιξη του 2009.  Ο κ. Θωμάς, τότε ως δήμαρχος Υδρούσας, έπαιξε πολλούς ρόλους. Από κοντά και οι κ. Γλυνός-Θεολόγου.

Δεν θέλω να σταθώ στις ατυχείς μεθοδεύσεις της διοίκησης Γλυνού-Θεολόγου που το καλοκαίρι του 2011 και του 2012 έφεραν τα σκουπίδια στους δρόμους του νησιού. Ούτε στην αρνητική στάση τους μπροστά στις ενωτικές προσπάθειες του σημερινού δημάρχου, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν καιρό. Όμως ειδικά ο κ. Θωμάς, ως άμεσα υπεύθυνος και πολιτικά εμπλεκόμενος, ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΜΕΧΡΙ το 2010, στην σκουπιδοκτρακύλα του νησιού μας θα έπρεπε να τα θυμάται. Αλλά και ο σημερινός δήμαρχος, που απο κοινού αντισταθήκαμε στην σκουπιδοκατρακύλα εκείνης της παλιά εποχής των μεθοδεύσεων θα έπρεπε και αυτός να τα θυμάται.

Αντιθέτως, αυτό που είδαμε σήμερα είναι τον κ. Θωμά, που ΗΤΑΝ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ στο παρελθόν, να κατηγορεί τους άλλους για ...το παρελθόν! ΞΕΦΩΝΙΖΟΝΤΑΣ και ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΕΝΟΣ συνεχώς, σαν σε γήπεδο, σε εκείνο το απίστευτο ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου 2015!!! Και είδαμε τον κάποτε ενωτικό δήμαρχο να είναι για πρώτη φορά διχαστικός!!! Και το χειρότερο πως ο κ. Θωμάς, που έχει και ήδη κακό παρελθόν στο θέμα, να αναδεικνύεται και σήμερα πρωταγωνιστής ενός απίστευτου πολιτικού παρασκηνίου με στόχο την αλλαγή ενός βασικού κριτηρίου της μελέτης (όπως τότε στην Μελίδα)!

Μιας μελέτης που παραμένει εδώ και 6 μήνες στο συρτάρι του δημάρχου, ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα τόσο για την χρηματοδότηση όσο και για τα πρόστιμα. Την ίδια στιγμή μπροστά μας υπάρχουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια (νομικές, τεχνικές, ιδιοκτησιακό, αδειοδοτήσεις κλπ) μέχρι την δημοπράτηση του έργου.

Κι όμως πρέπει να πω πως αυτή τη φορά υπήρξε στο ΔΣ πολιτική διάθεση για λύση. Το έδειξε η ομόφωνη απόφαση της 21ης Νοεμβρίου 2014. Τότε όλοι απέδειξαν πως ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. Αλήθεια:

  •   --  Ποιος ή ποιοι τίναξαν στον αέρα το κλιμα συναίνεσης για μια κοινή απόφαση και σήμερα ξαναγυρνάμε σε μεθοδεύσεις ΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ του παρελθόντος;
  •   --  Ποιος ή ποιοι πήραν την πολιτική ευθύνη να μας γυρίσουν στην αμαρτωλή εποχή των κριτηρίων της Μελίδας;

Επιμένω και περιμένω, έστω και την 12η ώρα, ο φίλος δήμαρχος να δει καταπροσωπο το πρόβλημα. Και να πάρει μια άμεση πρωτοβουλία για ενωτική σύσκεψη ΟΛΩΝ επανεξετάζοντας την αστήρικτη πλέον απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΤΕΡΕΥΣΕ.

.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το μέλλον της Άνδρου το κατέστρεψε η ανικανότητα του πολιτικού της κεφαλαίου του παρελθόντως.
Είναι κάπως αργά για ΧΥΤΥ και μάλιστα την 12η μιας οικονομικής χρεοκοπίας !