ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Στην αφετηρία για ένα σύγχρονο ΧΥΤΥ και για την ανάδειξη του Στρόφιλα της Άνδρου!

 

Ο χώρος κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου... 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Αδειοδότηση κατασκευής ΧΥΤΥ Άνδρου

      Από το 2012 έως το 2023 δόθηκε μια σκληρή μάχη αρχών για τον σχεδιασμό και χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων  Άνδρου. Ως ένας από τους 11 που έδωσαν μάχη στο δημοτικό συμβούλιο της τέως δημοτικής αρχής από τη θέση του Αντιδημάρχου καθαριότητας, θεωρώ πως σήμερα ξημέρωσε μια πολύ σημαντική ημέρα  για την Άνδρο μας.

   Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Με την βαθμολόγηση της χωροθέτησης και τις εγκρίσεις μεταξύ 2015-2018 επιχειρήθηκε από μια παράταξη ο διχασμός σε κάποια μέρη του νησιού, υπήρξαν αμέτρητες καταγγελίες, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις. Και φτάσαμε μέχρι και σε διασπάσεις δημοτικών παρατάξεων. Από το 2019 το σύνολο της συνασπισμένης αντιπολίτευσης επιχείρησε από κοινού με περαιτέρω καταγγελίες, παρεμβάσεις και καταψηφίσεις, να καθυστερήσει όσο γινόταν την υπόλοιπη διαδικασία αδειοδοτήσεων του έργου.

     Σήμερα όμως με την αποφασιστικότητα του  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ο ΧΥΤΥ Άνδρου έχει όλες τις αδειοδοτήσεις που επιβάλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κατασκευή του, και μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Το έργο εντάθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2021 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και επί ενάμισι χρόνο περίμενε τις συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης. Το συνολικό κόστος της δαπάνης του όλου έργου ανέρχεται στα 10.919.827,74€ και περιλαμβάνει την κατασκευή του ΧΥΤΥ με μονάδες  προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο, καθαρό και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

     Από την υπεύθυνη θέση του  Επάρχου  Άνδρου, έζησα από κοντά όλες τις τελευταίες συντονισμένες προσπάθειες του ικανότατου Περιφερειάρχη μας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ  Γιώργου Χατζημάρκου, που είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση και δύναμη να κάνει το έργο. Έζησα την αγωνία και τη συνεργασία του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη μαζί του από την πρώτη στιγμή της θητείας μας,  και  υπήρξε άψογος συντονισμός Περιφερειάρχη, Δημάρχου, Επάρχου, για την προώθηση και επίλυση του θέματος.

Αυτό όμως που μας κάνει να νοιώθουμε επιπλέον ικανοποίηση είναι ότι είμαστε πλέον ένα βήμα πριν την τελική ιστορική απελευθέρωση του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Σταυροπέδας. Μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Στρόφιλα της Άνδρου, της  “αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης”, που χρονολογείται στο 4.500 – 3.200 π.Χ. , την οποία υποβάθμιζε η μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία 35 έτη.

Είμαστε λοιπόν στην αφετηρία για ένα  καθαρό νησί, με σωστή διαχείριση των απορριμμάτων του και  μπροστά στο όραμα της ανάδειξης της μεγάλης προϊστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επόμενη κίνηση, σύγχρονο λιμάνι στην περιοχή, εμπορικό και με υποδομές για κρουαζιέρα......

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΙΣ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

"Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Αυτές τις μέρες κρίθηκαν οι ενστάσεις της τελικής μελέτης του ΧΥΤΥ ΠΛΟΥΣΚΑΣ για να κατατεθεί για χρηματοδότηση. Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου που εγκρίθηκε η παραλαβή της μελέτης πριν λίγο καιρό έγινε με ψήφους 4-3. Υπέρ ψήφισαν τα μέλη της επιτροπής της σημερινής διοίκησης. Κατά ψήφισε η ενωμένη αντιπολίτευση Καπάκη-Σουσούδη συν ο πολιτικά ανύπαρκτος μέχρι σήμερα κ. Μουστάκας!!! Τα τρία μέλη, λοιπόν, που ψήφισαν κατά ήταν οι Ν. Μουστάκας, Τ. Μαμάη και… Θ. Σουσούδης!"

ΥΓ Από τότε λοιπόν γράφαμε για τον Ν. Μουστάκα και για τον πολιτικά ασυνεπή Θ. Σουσούδη, που ψηφίζει άλλα αντί άλλων και από αντίπαλος του Γ. Καπάκη για την Πλούσκα έφτασε να γίνει συνοδοιπόρος του...

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro