Δημοπρατείται στις 14 Ιούλιου ο ΧΥΤΥ της Άνδρου! Η ιστορία ενός αμαρτήματος...

Ο χώρος κατασκευής του ΧΥΤΥ της Άνδρου

Ανακοινώθηκε επισήμως από τον ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου η δημοπράτηση του ΧΥΤΥ της Άνδρου στις 14 Ιουλίου 2023 αξίας 10,7 εκατομμυρίων ευρώ! Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 18 Ιουλίου και θα ανακοινωθεί η εταιρεία που θα κερδίσει την δημοπρασία. Το έργο αν όλα εξελιχθούν καλά θα ξεκινήσει μέσα στο 2023.

Με το έργο αυτό η Άνδρος θα αποκτήσει έναν συγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της ελευθερώνοντας τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού Στρόφιλα επιτυγχάνοντας δύο στόχους ταυτόχρονα. Αυτόν της διαχείρισης της καθαριότητας χωρίς προβλήματα και προσκόμματα σε όλο το νησί και της ιστορικής και πολιτισμικής αξιοποίησης του μοναδικού Στρόφιλα, της πρώτης ευρωπαϊκής πόλης, αναδεικνύοντας την Άνδρο σε πανευρωπαϊκό προορισμό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το έργο έφτασε στην δημοπράτηση αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις στο πεδίο που ήταν στα προαπαιτούμενα της μελέτης  ζητήσει και αφού το ΣτΕ απέρριψε τελικά και την τελευταία προσφυγή των αντιδρώντων κατοίκων προσκείμενων στην ομάδα Καπάκη. Με την δημοπράτηση ολοκληρώνεται η κατάληξη της τρίτης φάσης που διήρκεσε 2 ολόκληρα χρόνια. Από το 2021 μέχρι το 2023 όπου η δημοπράτηση σκόνταφτε σε δεκάδες ενστάσεις και εμπόδια κατοίκων και αντιπολιτευομένων δημοτικών συμβούλων της ενωμένης αντιπολίτευσης Καπάκη-Σουσούδη. Η πρώτη φάση της μακράς και ατέρμονης διαδικασίας ξεκίνησε πριν 11 χρόνια!

Ο δρόμος που οδηγεί στον ΧΥΤΥ της Άνδρου στην απόμακρη και απομονωμένη θέση Πλούσκα

Η πρώτη φάση αρχισε με την ομόφωνη ανάθεση μελέτης το 2012 της διοίκησης Γλυνού. Η φάση αυτή κατέληξε στις παλινδρομήσεις της διοίκησης Σουσούδη το 2015. Αρχικά αναιρέθηκε η χωροθέτηση τον Φεβρουάριο του 2015 από τον τότε δήμαρχο Σουσούδη υπό την πίεση της αντιπολίτευσης Καπάκη και κατοίκων της Άνδρου. Μετά εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2015 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. 

Μετά ανέλαβε ΓΓΠΠ στο ΥΠΕΣ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Καπάκης και υπήρξαν πλήθος προσκόμματα και προσφυγές από κατοίκους τα οποία στήριξε ως κυβερνητικός παράγοντας της Πρώτης Φοράς Αριστεράς! Το 2018 ο τότε δήμαρχος Σουσούδης και ο τότε έπαρχος Λοτσάρης, από κοινού,  πίεσαν και πέρασαν οι περιβαλλοντικές μελέτες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Κι εκεί όλα κόλησαν γιατί Καπάκης και Σουσούδης έκτοτε συνέπλευσαν πολιτικά ενόψει των εκλογών του 2019.

Τα σκαλισμένα στην πέτρα καραβάκια του Στρόφιλα. Έργα του 4.000 π.Χ. για τα οποία αδιαφορούν οι εμποδίζοντες το έργο του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.

Η δεύτερη φάση ήταν μετά τις εκλογές του 2019 όταν άλλαξε ο φορέας διαχείρισης του έργου και ανέλαβε η περιφέρεια με τον ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου να τρέξει το έργο. Το έργο έφτασε αρχές του 2021 σε χρηματοδότηση, την οποία όμως καταψήφισαν οι παρατάξεις Σουσούδη-Καπάκη!!! Οι δικαιολογίες ατέρμονες. Η πραγματικότητα κοινή: να μην γίνει το έργο! Η προσωπική καταψήφιση του πρώην δημάρχου Σουσούδη ήταν βήμα για την ενσωμάτωση της παράταξης Καπάκη στον συνδυασμό του. Κάτι που πλέον αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση του Μαρτίου του 2023 στο Εν Άνδρω.

Ο Στρόφιλας της Άνδρου, η πρώτη πόλη της Ευρώπης, που έχει γίνει πολιτικό παίγνιο για ψηφοθηρικούς λόγους από αυτούς που εμποδίζουν την απαλλαγή της περιοχής από την χωματερή και τη δημιουργία σύγχρονου ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.

Και τέλος υπήρξε και τρίτη φάση! Το έργο λέχθηκε κατά καιρούς από την Περιφέρεια ως έτοιμο προς δημοπράτηση. Γράψαμε αρκετές φορές γι' αυτό. Όμως ουδέποτε κατάφερε να έρθει προς δημοπράτηση για απίθανους λόγους! Ήταν η προσωπική επιμονή, στο τέλος, του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και η πολιτική δέσμευση του στους Δημήτρη Λάσκαρη (επάρχου) και Δημήτρη Λοτσάρη (δημάρχου) που έφεραν σε τέλος μια μετά πολλών πολιτικών εμποδίων και πλέον φτάσαμε στην οριστική δημοπράτηση του σημαντικότατου αυτού έργου στις 14 Ιουλίου 2014.

Να σημειώσουμε πως από το 2014 μέχρι σήμερα το Εν Άνδρω έχοντας σταθερή θέση να γίνει το έργο στήριξε όλους όσους το προώθησαν κατά καιρούς. Στηρίξαμε σθεναρά τον κ. Σουσούδη στο θέμα του ΧΥΤΥ από το φθινόπωρο του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Και αντιπαρατεθήκαμε στο θέμα αυτό έκτοτε μαζί του γιατί συμμάχησε με τον κ. Καπάκη από τότε μέχρι σήμερα. Αντιπαρατεθήκαμε με τον κ. Καπάκη και τις ομάδες του από το 2015 μέχρι σήμερα. Στηρίξαμε τον κ. Λοτσάρη από το 2018 μέχρι σήμερα στο θέμα αυτό.  Ήταν θέση αρχής για εμάς να γίνει ο νέος ΧΥΤΥ και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Στρόφιλα. Σήμερα που ξεκινά πλέον η φάση της ολοκλήρωσης νοιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι γι' αυτό.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τί παίζει με τα ρέματα και τα νερά που υπάρχουν στην Πλούσκα;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΡΩΜΙΣΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΛΙ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ>ΧΑΧΑΧΑΧΑ