Δρομολογήθηκε η διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ 

Την χρηματοδότηση του έργου «Στερέωση και μερική αποκατάσταση αρχαίου Πύργου στον Αγ. Πέτρο Άνδρου» αποφάσισε και ανάρτησε σήμερα στο Διαύγεια του ΥΠΠΟ η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 450.000,00€ και δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το έργο περιλαμβάνει: την εφαρμογή άμεσων σωστικών μέτρων για την εξασφάλιση της ευστάθειας του μνημείου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλέον καταρρεύσεων. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την υποστύλωση, στερέωση και μερική αποκατάσταση των επισφαλών τμημάτων του πύργου.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων στο πλαίσιο της πράξης θα κατασκευαστεί ειδικό προστατευτικό μεταλλικό ικρίωμα στήριξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική μελέτη. Μετά την τοποθέτηση του ικριώματος θα πραγματοποιηθούν οι άμεσες σωστικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν υποστυλώσεις των επικίνδυνων προς κατάρρευση τμημάτων των τοίχων, ανατάξεις και αποκατάσταση των επισφαλών περιοχών της τοιχοποιίας.

Για την τοποθέτηση του ικριώματος στήριξης θα πρέπει να προηγηθούν ανασκαφικοί καθαρισμοί και διαμορφώσεις περιμετρικά του μνημείου για την τοποθέτηση των βάσεων του ικριώματος, αποχωμάτωση, ανάσυρση αρχαίου δομικού υλικού από το ισόγειο του πύργου και ταξινόμηση αυτού εκτός του πύργου. Τέλος, στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου(αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης) και του περιβάλλοντος χώρου.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης μετά την σχετική ενημέρωση δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση για την χρηματοδότηση της στερέωσης και αποκατάστασης του Πύργου του Αγ. Πέτρου αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη διάσωση του Πύργου. Ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Νησιού μας. Άρρηκτο κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς  την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία προχώρησε στην υλοποίηση της δέσμευσή που έκανε στη σύσκεψη, την οποία κάναμε παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, εμού και του Δ. Γιαννίση. Τονίσαμε στην Υπουργό την σπουδαιότητα του μνημείου, αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση από την πλευρά του Υπουργείου. Η Υπουργός δεσμεύθηκε και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα ενημερωθήκαμε πως υλοποιεί την δέσμευση της. Την ευχαριστώ θερμά. Ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός σε ότι κριθεί απαραίτητο για την ταχύτερη έναρξη των εργασιών, με στόχο την σωτηρία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου». 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα αυτά που έχει κάνει αυτή η διοίκιση του δήμου για την Άνδρο ποτέ δεν τα είχε δει το νησί μας!!!
Εύγε στον κ. Δήμαρχο και εις άλλα με υγεία, να είναι πάντα καλά και όλο το επιτελείο του!!!