Παράξενη άνοιξη

Του Διαμαντή Μπασαντή

Όλα για τους "απλούς ανθρώπους" μοιάζουν ξεκάθαρα στη ζωή. Μόνο αυτή η φωτογραφία από την Άνδρο λίγο τους μπερδεύει. Αλήθεια τι δείχνει; Ανατολή ή δύση;

Παράξενη άνοιξη. Τη μια βρέχει! Την άλλη λυσομανάει ο αέρας! Την τρίτη κάνει κρύο κι έχει ομίχλη! Μάταια η Άνδρος, χρονιάρες μέρες, περιμένει τον κόσμο της να έρθει από την Αττική, την Αθήνα, τον Πειραιά. Γιατί από εκεί έρχεται, χρόνια τώρα, ο δικός της κόσμος. Για την 25η Μαρτίου. Για της Θεοσκεπάστου. Για Σαββατοκύριακο. Τουλάχιστον η Χώρα και το Κόρθι αυτούς περιμένουν πάντα. Το Μπατσί και το Γαύριο έχουν και τους  επισκέπτες που ψάχνουν έναν «κοντινό προορισμό».

Εφέτος όμως ο χειμώνας «κατσικώθηκε» και δεν λέει να φύγει. Ο καιρός δεν λέει να σπάσει. Από χιόνια σε θύελλες και από καταιγίδες σε θεομηνίες. Λόγω καιρού και ακόμα δεν έχουν αδειάσει τα πετρέλαια από το καράβι, που πέταξε ο αέρας στα βράχια της Άνδρου τον χεμώνα! Θέλουν άλλες δύο μέρες με μπουνάτσα. Και χωρίς βροχή. Αλλά άντε να τις βρούνε κι αυτοί. Μήπως τις βρήκαν οι ανδριώτες καταστηματάρχες που περνάνε την ώρα μετρώντας αστοχίες.

«Δεν έρχονται οι δικοί μας από απέναντι που κρυώνουν, αλλά χάνουμε και τους δικούς μας που είναι εδώ» μουρμούριζαν προχτές. Και συνέχιζαν: «Έπιασε κι αυτή η βροχή την 25η Μαρτίου,  μουσκέψανε όλοι, έφυγαν για να αλλάξουν, ούτε καφέ ή σουβλάκι δεν πήραν»!

Μόνο μερικές ταβέρνες δούλεψαν. Αλλά κι εκεί φύρα. Αρκετοί έμειναν μέσα. Να γιατί στο εξωτερικό που ο καιρός είναι σταθερά άσχημος δεν βγαίνει ο κόσμος από το σπίτι.

Παράξενη άνοιξη. Έχει πάρει και αυτή κάτι από την ελληνογερμανική προσέγγιση στην πολιτική. Τόσα έχουμε δει, το βλέπουμε κι αυτό. Χρόνια είχε να κάνει κρύο και τόσες βροχές την άνοιξη. Τουλάχιστον θα ‘χουμε νερό το καλοκαίρι. Κάτι είναι κι αυτό μετά τις περσινές ξηρασίες. Το ‘λεγε η μάνα μου «Μάρτης-γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης». Το έλεγε κι ο Στέλιος χτες το μεσημέρι: «το πετρέλαιο που κάψαμε εφέτος τον Μάρτη χρόνια είχαμε να το κάψουμε. Και που φτήνυνε πάλι πολύ μας ήρθε αν κρίνω από την ποσότητα».

Τι να πεις όλοι έχουν δίκιο σ’ αυτόν τον τόπο. Όλοι δικαιωμένοι. Πιο πολύ από όλους οι πολιτευόμενοι. Δικαιωμένοι οι πρώην γιατί …τα έλεγαν! Μόνο που δεν τα έκαναν! Δικαιωμένοι και οι σημερινοί γιατί …τα λένε! Αλλά δεν τα κάνουν. Όλοι εκλέγονται αενάως για να …τα λένε! Στο κουβεντιαστό κυβέρνησαν και κυβερνάνε όλοι σ’ αυτόν τον μικρό τόπο!

Δικαιωμένοι και οι διαμαρτυρόμενοι! Φωνάζουν! Απειλούν! Αλλά πάντα «μέσα στην φοβερή ερημία του πλήθους» όπως λέει ο ποιητής. Πάντα από την «ασφαλή» ανωνυμία του σωρού. Τι κρίμα τόση φωνή στο πουθενά! Τόσες ηρωικές εξάρσεις στο σκοτάδι! Κανείς να μην έχει κουράγιο να ξεχωρίσει. Φιλοδοξία κι αυτή;

Τελικά μόνο εμείς που τα γράφουμε (και τα περιγράφουμε) έχουμε μονίμως …άδικο! Για όλους και για όλα! Για τα καλά και για τα κακά! Για τα ωραία και τα άσχημα! Εμείς που τα γράφουμε ...μπερδεύουμε τα πράγματα.

Γιατί όπως ξέρουν όλοι οι "απλοί άνθρωποι", τα πράγματα στην ζωή είναι "απλά", "ξεκάθαρα" και αυστηρά διαχωρισμένα. Από εδώ οι καλοί από εκεί οι κακοί! Από εδώ οι λευκοί! Από εκεί οι μαύροι! Από εδώ ο χειμώνας από εκεί η άνοιξη!

Όμως εμείς που τα γράφουμε ...τα ανακατεύουμε. Αλλά είναι και ο φετινός καιρός που μας μπέρδεψε κι αυτός!

Παράξενη εποχή.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ «μόνιμε κάτοικε»
Μάλλον αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα για να καταφέρεσαι έτσι εναντίον των συμπατριωτών σου απλά και μόνο επειδή για κάποιο λόγο δεν μένουν μόνιμα στην Άνδρο και κατοικούν το σπίτι τους μόνο λίγες μέρες το χρόνο… Το ότι όμως διατηρούν σπίτι στην Άνδρο με ότι αυτό συνεπάγεται με φόρους, επισκευές και άλλες επιβαρύνσεις, θα έπρεπε να σε κάνει να τους σέβεσαι και να τους ευγνωμονείς παρά να τους κατακρίνεις. Έχεις ποτέ αναλογιστεί πόσο μεγαλύτερα δημοτικά τέλη θα πλήρωνες εάν δεν υπήρχαν τόσα κλειστά σπίτια στην Άνδρο που πληρώνουν, ανάλογα με το εμβαδόν τους, ολόκληρα τα δημοτικά τέλη κι ας μένουν μόνο λίγες μέρες (!) Ίσως εσένα αυτό να σε αφήνει αδιάφορο εφόσον δεν πληρώνεις καθόλου φόρους και σχολιάζεις ανενόχλητα με το φραπεδάκι στο χέρι, που πληρώνει ο μπαμπάς ή ο παππούς. Πάντως σε συμβουλεύω φιλικά και καλοπροαίρετα να σταματήσεις αυτό τον ιδιότυπο ρατσισμό και να βάλεις το μυαλό σου να δουλεύει περισσότερο από τη γλώσσα σου…!

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα μου επιτρέψεις φίλε Καταστηματάρχη Νειμποριού να σου πω ότι για το χάλι της οικονομίας της Άνδρου δεν φταίει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από εμας τους ίδιους. Ούτε ο καιρός φταίει ούτε τα μελτέμια.
Το χειμώνα κάνει κρύο, το καλοκαίρι κάνει ζέστη, άλλες φορές πιο πολύ άλλες φορές πιο λίγο.
Άλλα έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε και να μας φταίνε πάντα οι άλλοι για ότι γίνεται γύρω μας: δεν έχει κόσμο η Άνδρος; Φταίει ο καιρός, φταίει η κυβέρνηση, φταίει ο σήμα τις cosmote, φταίει ο Ερμής που είναι ανάδρομος........
Το γεγονός ότι το Νησί βλέπει κόσμο 20 μέρες το χρόνο οφείλετε στην επαγγελματικότητα των επαγγελματιών ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!!
Έχετε μάθει να δουλεύεται με τη νοοτροπία: Θα γεμίσει το Νησί κόσμο θα μπούνε και σε μας. Και αφού μπούνε και σ' εμάς, όσοι δύστυχοι μπούνε, θα τους λιανίσουμε κανονικά. Για ποιότητα και υπηρεσίες; ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ.
Γι αυτό δουλευει το Νησί 20 ημέρες το χρόνο, γιατί περιμένει πότε θα γεμίσει το Νησί με κόσμο "για να μπούνε και σε μας"...
Και φυσικά αυτοί που έρχονται δεν ξανα έρχονται, με εξαίρεση όσους έχουν ρίζες από εδω οι οποίοι δεν έχουν και που αλλού να πάνε...
Έχεις σκεφτεί ποτέ κάποιον τρόπο με τον οποίο θα τραβείξεις ΕΣΥ τον κόσμο να έθρει; Να τον δελεάσεις; Και όχι να τον μαδήσεις;
Και εν πάσει περιπτώσει τουρισμός δεν είναι μόνο 5 ενοικιαζόμενα, 2 ξαπλώστρες, 1 ομπρέλα θαλασσης και όλα αυτά 120€ επειδή εδω είναι Άνδρος και πουλάμε μούρη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε είχε χρόνια να χιονίσει τόσες φορές, εσείς τώρα το καταλάβατε?Όπως επίσης και με τίς βροχές!
Εμείς εδω στο Νειμπορίο κάψαμε το διπλάσιο πετρέλαιο από πέρσι, εσείς που ζήτε?
Επίσης περιμένω 365 το χρόνο για να δουλέψω 60 το καλοκαίρι καιρού επιτρέποντος (χωρίς μελτέμια) Σαββατοκύριακα και αργίες άνοιξη και φθινόπωρο και πάλι καιρού επιτρέποντος.
Μόνον αν έρθουν αυτοί που έχουν κτίσει σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και έχουν ακουμπήσει τα χρήματα τους εδώ στο όμορφο τόπο μας δουλεύουμε εμείς.
Είναι η Μόνιμοι επισκέπτες- κάτοικοι.
Είμαι 40 χρονών και δουλείες δεν υπάρχουν, σε ποια Άνδρο ζείτε εσείς να μεταναστεύσω για να προκόψω.
Νομίζω ότι το κείμενο σας διώχνουν τον κόσμο δεν το φέρνουν κοντήτερα, αν αυτός ήταν ο στόχος σας βάλατε ενα λιθαράκι και ηλικρινα λυπάμε.
Ένας νέος που αγωνιζεται στο άδειο Νειμπορίο που είναι γεμάτος κύματα και αέρα.
Το μαγαζί μου είναι γεμάτο από σκόνη και αλάτι και το καθαρίζω μήπως και πατήσει κανένας περαστικός το Σαββατοκύριακο που εσείς βρίζεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένας απολύτως φυσιολογικός χειμώνας με μια ακόμια πιο φυσιολογική άνοιξη....
Ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος της Άνδρου, είναι αυτός που μένει μόνιμα στο Νησί, που ζεί 365 το χρόνο στην Άνδρο, που ζει το χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και αντιμετωπίζει ότι αντιμετωπίζει και συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη.
Αυτοί που παράτησαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους για να πάνε να μείνουν σε ένα διαμέρισμα, επειδή αυτό επίτασε μια φορά κι έναν καιρό η μόδα, και έρχονται στην Άνδρο 5-10 μέρες το χρόνο και θέλουν να κάνουν και κουμάντο... δεν είναι ο κόσμος μας. Είναι κάτι ψωνισμένοι πρώην νεόπλουτοι που το μόνο που τους έχει μείνει είναι το υφάκι του πρωτευουσιάνου.
Εάν θέλουν να επανακτήσουν την ταυτότητα του Ανδριώτη, του δικού μας ανθρώπου, το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνουν είναι να παρατήσουν την... ανεργεία της Αθήνας και να επιστρέψουν στον τόπο τους. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ.-