1844: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΕ...
Σχολιασμός - Ανάλυση: Διαμαντής Μπασαντής Έρευνα-Επεξεργασία: Ι.Π. - Άλκης   Όλοι οι πίνακες είναι του Άγγλου αξιωματικού Tower και αποτυπώνουν τοπία της Άνδρου του 1840. Δηλαδή της εποχής που έγιναν οι πρώτες εκλογές και αποτυπώθηκε το πρώτο εκλογικό σώμα του νησιού.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η κοινωνία και η...
(Συνεχίζουμε το μεγάλο και πολύμηνο αφιέρωμα μας στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και την Άνδρο με μια σπάνια αναδημοσίευση που αλίευσε ο συνεργάτης μας Ι.Π. - Άλκης στην πρώτη επίσημη ελληνική εφημερίδα που εκδίδονταν στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Περισσότερες πληροφορίες για την Αίγινα ως πρωτεύουσα και την ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο τέλος του δημοσιεύματος για την Άνδρο του 1830. Θέλουμε εφέτος συμμετέχοντας ουσιαστικά στα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας να γνωρίσουν οι σημερινοί Ανδριώτες την ιστορία και την κοινωνία της Άνδρου της εποχής. Μέχρι σήμερα έχουμε δημοσιεύσει - με τις υπογραφές σημαντικών συνεργατών μας - πολλά και ξεχωριστά για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της εποχής, καθώς και σημαντικά ντοκουμέντα και έρευνες για την κοινωνία της εποχής. Με την αρωγή του ακούραστου συνεργάτη μας Ι.Π. - Άλκη συνεχίζουμε και σήμερα παρουσιάζουμε την κοινωνία της Άνδρου το 1830. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια δύο πρωτότυπες και μοναδικές έρευνες για την πολιτική και την κοινωνία της Άνδρου τα πρώτα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση. Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ είναι εδώ για να συνεισφέρει στην σημερινή Άνδρο γνώση και της ιστορίας και της κοινωνίας του νησιού με τρόπο πρωτότυπο, ερευνητικό, ξεχωριστό και ουσιαστικό...)
Γιατί αγάπησα τις ξερολιθιές κ...
Του Ι.Π. – ‘Άλκη (Ότι γινόταν και γίνεται στην Άνδρο γινόταν και γίνεται σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το παλαιότερο μνημείο συχνά χρησίμευσε ως έτοιμο υλικό για το επόμενο. Έτσι καταστράφηκε ο αρχαίος ναός της Αρτέμιδας στο Να της Ικαρίας για να γίνουν τα μάρμαρα ασβέστης να χτιστεί ο Χριστός στις Ράχες!!! Έτσι καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του Κολοσσαίου για να χτιστούν παρακείμενα κτίρια σε άλλες εποχές στη Ρώμη! Έτσι βρίσκουμε παντού σε χριστιανικούς ναούς στην Άνδρο, στην Καισαριανή, κλπ με ενσωματωμένες αρχαίες πέτρες από κτίσματα της αρχαιότητας. Έτσι καταστρέφονται και σήμερα κάποια κομμάτια από τα "γαϊδουροτά" της Άνδρου, που μας περιγράφει με γλαφυρότητα ο Ι.Π. - Άλκης. Η πληροφόρηση μπορεί να δώσει το κίνητρο ώστε να σωθούν κάποια από εμάς τους ίδιους τουλάχιστον - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 
Ευανθία Καΐρη: Η πρώτη Ελληνίδ...
Της Δανάης Α. Μπασαντή Αρχαιολόγος - Ιστορικός Τέχνης - ΕΚΠΑ   Εξώφυλλο του "Νικήρατου" Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος του για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και την Άνδρο δημοσιεύει σήμερα το κείμενο της φιλολόγου και ιστορικού Δανάης Α. Μπασαντή αφιερωμένο στην πρώτη Ελληνίδα λογία της νεότερης Ελλάδας, την ανδριώτισα Ευανθία Καΐρη, μικρότερης αδελφής του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή Θεόφιλου Καΐρη και μαθήτριας του μεγάλου Αδαμαντίου Κοραή. Η ανδριώτισα Ευανθία Καΐρη με το έργο της άνοιξε την πόρτα της λογοτεχνίας και του θεάτρου για όλες τις Ελληνίδες συγγραφείς και έδωσε λογία υπόσταση στις γυναίκες πριν 200 χρόνια. Τιμώντας το έργο της μεγάλης Ελληνίδας και ανδριώτισας δημοσιεύουμε παραμονή της μεγάλης γιορτής το κείμενο που γράφτηκε σε πρώτη γραφή για τη νεανική ιστοσελίδα FRAPRESS - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ: Ο Δάσκαλος το...
 Γράφει ο Αντώνης Συρίγος Δικηγόρος Σύρου, ιστορικός μελετητής, πρώην βουλευτής Κυκλάδων Πορτρέτο του Θεόφιλου Καΐρη στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου (φωτ. ΕΝ ΑΝΔΡΩ)  (Ξεκινώντας το μεγάλο αφιέρωμα μας στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης - πριν μερικούς μήνες - μιλήσαμε και με τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Κυκλάδων (δύσκολα επανεκλέγεσαι αν εργάζεσαι για το σύνολο κι όχι για τον εαυτό σου) και συμφώνησε αμέσως να στείλει αντίγραφο σημαντικής ομιλίας του για τον Δάσκαλο του Γένους Θεόφιλο Καΐρη, που εστίαζε κυρίως στην δίκη και καταδίκη του μεγάλου Ανδριώτη και Έλληνα οραματιστή.
Ο μάγειρας του "Α/Τ ΒΕΛΟΣ"......
Του Διαμαντή Μπασαντή Ο Γιάννης Θωμάς διαβάζει χαμογελαστός το άρθρο του Δημήτρη Σταυρόπουλου για το Α/Τ ΒΕΛΟΣ στο Militaire.gr  Ήταν μεσημέρι Πέμπτης (18/3) στο Μπατσί. Είχα πάει να πάρω take away μια μερίδα γεμιστά από την ταβέρνα του "Σταμάτη". Περιμένοντας τα γεμιστά χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Δημήτρης Σταυρόπουλος που ρωτούσε τι καιρό κάνει στην Άνδρο. Μόλις του είπα πως είμαι στου "Σταμάτη" ενθουσιάστηκε και ζήτησε να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Θωμά. Κι άρχισε να του λέει πως μόλις είχε γράψει άρθρο στην ιστοσελίδα Militaire.gr για το ιστορικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ και τα 362,662 ναυτικά μίλια που είχε διασχίσει στα 49 χρόνια που έπλεε στις θάλασσες του κόσμου. Από το 1942 που ξεκίνησε τις πλεύσεις του ως πολεμικό του αμερικάνικου ναυτικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1959 που ξεκίνησε τις πλεύσεις του στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο ως αντιτορπιλικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
ΤΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑΙΙΚΑ: Μια φορά κι ...
Τα Εμπεικαίικα της Ρίβας το 1933. Δέκα χρόνια πριν καταστραφούν. Κάρτα του τυπογράφου Καραουλάνη. Μια φορά κι έναν καιρό, όπως λεν τα παραμύθια, υπήρχαν στην Χώρα της Άνδρου τα Εμπειρικαίικα. Στη Ρίβα και στην Πλακούρα ήταν τα πλέον εμφανή. Αυτά πια δεν υπάρχουν. Βομβαρδίστηκαν από τους Γερμανούς το 1943 όταν δεν παραδόθηκαν οι Ιταλοί κι ήρθαν να καταλάβουν την Άνδρο. Τι απέμεινε από τα κτίρια σύμβολα της ναυτικής κι επιχειρηματικής ισχύος των Εμπειρίκων της Ρίβας και της Πλακούρας. Για μερικά χρόνια τα ερείπια. Κι ύστερα μια πλατεία κι αργότερα ένα ξενοδοχείο μοντερνίστικο που ερειπώθηκε κι αυτό. Με την βοήθεια του αρχείου καρτών και φωτογραφιών του κορθιανού συλλέκτη Αριστείδη Μανταδέλη, σήμερα χρονιάρα μέρα, που η πανδημία μας έχει αποκλείσει στα σπίτια μας είναι όισως μια ευκαιρία να θυμηθούμε εποχές πιο δύσκολες, αλλά και ιστορίες απόμακρες τώρα πια. Κι ας "ταξιδέψουμε" στο χτες μιας Άνδρου που χάθηκε στην αχλή του μύθου...
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙΡΗΣ: Η συμβολή του...
Του Σταμάτη Καμπάνη Συγγραφέας Ιστορικής Λογοτεχνίας Ο Θεόφιλος Καΐρης. Έργο του ζωγράφου Βαγγέλη Τζερμιά για το ΕΝ ΑΝΔΡΩ. (Συνεχίζουμε το μεγάλο αφιέρωμα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα ο φίλος και συνεργάτης μας ανδριώτης συγγραφέας Σταμάτης Μ. Καμπάνης γράφει για την συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση του δάσκαλου του Γένους Θεόφιλου Καΐρη. Του μεγάλου ανδριώτη φιλόσοφου και επαναστάτη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Απελευθερωτικό Αγώνα, αλλά και στον Διαφωτισμό του Έθνους. Ο Στ. Καμπάνης έχει γράψει δύο εντυπωσιακά μυθιστορήματα ιστορικής λογοτεχνίας με αναφορές στην Άνδρο: "Ο Γυρισμός στην Άνδρο" και "Ο Τροβαδούρος". Καθώς και το βιβλίο ιστορίας του νησιού μας "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο" με τον Διαμαντή Μπασαντή. Την μεταγραφή του χειρόγραφου του Στ. Καμπάνη σε ηλεκτρονική μορφή έκανε ο συνεργάτης μας Ι.Π. - Άλκης. Το σκίτσο του αφιερώματος έκανε ο ζωγράφος Βαγγέλης Τζερμιάς που έχει διακριθεί με τους ιστορικούς πίνακες του σε μοντέρνα εκδοχή και παρουσιάζει προσεχώς μεγάλη έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Η ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛ...
  Το ανδριώτικο μπρίκι "Λεωνίδας" του Γ. Δ.Μωραΐτη, κατασκευής του 1845, στη Βενετία.